Uszkodzenie komórek nabłonka jelitowego w trakcie chemioterapii i/lub radioterapii może doprowadzić do wystąpienia biegunki, czyli wypróżniania się powyżej 3 razy na dobę. W tym czasie dochodzi do wzmożonej perystaltyki jelit i bardzo szybkiego przejścia pokarmu przez przewód pokarmowy, przez co dochodzi do zaburzenia wchłaniania składników odżywczych pochodzących z żywności. Stan taki jest bardzo niekorzystny. Lekceważenie objawów biegunki jest groźne dla życia chorego. Przewlekła biegunka często jest przyczyną pojawiającego się niedożywienia i osłabienia, a za sprawą dużych strat wody i elektrolitów może prowadzić do odwodnienia organizmu, a nawet być pośrednią przyczyną śmierci. U chorych na nowotwory przyczyną biegunki może być również nietolerancja laktozy oraz tzw. zespół jelita krótkiego (ZJK), do którego dochodzi najczęściej w skutek częściowej resekcji jelita cienkiego. W przypadku nietolerancji laktozy i ZJK zalecenia dietetyczne ustalane są indywidualnie z pacjentem. W przypadku występowania klasycznych biegunek zalecenia żywieniowe przedstawiają się następująco:
Powyższe zalecenia każdorazowo należy skonsultować z lekarzem prowadzącym, gdyż niektóre składniki żywnościowe mogą wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi podczas terapii. W przypadku, gdy zmiana sposobu odżywiania, nie wpłynie na poprawę nasilenia biegunki lekarz wprowadzi środki farmakologiczne.
Przewlekła biegunka, będąca ubocznym efektem agresywnego leczenia onkologicznego, jest jednym z poważniejszych działań niepożądanych. Powoduje duży dyskomfort oraz dodatkowo osłabia wycieńczony chorobą organizm. Dlatego też, nie należy lekceważyć pierwszych jej objawów. O każdych niepokojących objawach ze strony przewodu pokarmowego należy bezpośrednio informować lekarza prowadzącego, oraz modyfikując program odżywiania korzystać z pomocy dietetyka.
Przykładowy jadłospis w biegunce:
I ŚNIADANIE: bułka pszenna z masłem, omlet na parze z jednego jajka z połową pomidora bez skórki, szklanka naparu z suszonych czarnych jagód.
II ŚNIADANIE: sałatka jabłkowo-bananowa (w proporcji 1:1)
OBIAD: przetarta zupa jarzynowa (ok.300ml), ryż biały (70g), pulpety z cielęciny (ok. 100g), gotowana marchewka (100g), szklanka wody niegazowanej
PODWIECZOREK: szklanka soku pomidorowego, biszkopty (35g)
KOLACJA: kromka pieczywa pszennego z masłem, dwa plasterki wędliny drobiowej, surówka z połowy marchewki i selera, szklanka herbaty.
Piśmiennictwo: